Inhoud
- 1 Algemene informatie over Education City Stadion
- 2 Wat is de capaciteit van het Education City Stadion?
- 3 Wat zijn de totale kosten/budget van het bouwen van dit stadion?
- 4 Welke wedstrijden worden er tijdens het WK 2022 gespeeld in dit stadion?
- 5 Wat gebeurt er met het stadion na het WK 2022?
- 6 Wat maakt dit stadion zo bijzonder?
Algemene informatie over Education City Stadion
Op 21 november 2022 geeft Qatar de aftrap voor de 22ste editie van FIFA World Cup. Het Perzische gastland pompt ondertussen waanzinnig veel oliedollars in nieuwe infrastructuurwerken. Met 8 ultramoderne voetbalstadions haalt het Arabische emiraat alles uit de kast voor dit controversiële WK.
Het gerenoveerde Khalifa International Stadion heropende in 2017. In 2019 presenteerde Qatar het Al Janoub Stadion aan de wereld. Het derde WK-stadion volgde op 15 juni 2020. Dit gloednieuwe Education City Stadion spot je in Al-Rayyan, aan de rand van de Qatarese hoofdstad Doha. Op deze grasmat won Bayern München met 1-0 van Tigres UANL in de finale van de FIFA Club World Cup 2020. In dit artikel ontdek je meer over deze ‘Diamond in the Desert’.
Wat is de capaciteit van het Education City Stadion?
Het Education City Stadion heeft een capaciteit van 40.000 zitplaatsen. Tenminste, zolang het toernooi duurt. Na het WK halveert Qatar de arenacapaciteit tot 20.000 zitplekken. Hierdoor zal het stadion bij kleinere lokale en regionale evenementen sneller gevuld raken. De ontmantelde stoeltjes van de moduleerbare bovenste verdiepingen belanden bovendien niet op het vuilnisbelt. Qatar doneert de zitjes aan ontwikkelingslanden.
Wat zijn de totale kosten/budget van het bouwen van dit stadion?
Welk prijskaartje hangt er aan het Education City Stadion? Goede vraag. De kostprijs van deze arena blijft voorlopig een goed bewaard geheim. Misschien omdat de bouw onverwacht vertraging opliep? Oorspronkelijk zou het Educationstadion haar sportieve vuurdoop in december 2019 beleven met het wereldkampioenschap voetbal voor clubs 2019. Uiteindelijk was het wachten op tot 15 juni 2020 voor de plechtige opening.
Wel gekend? De hoeveelheid woestijngrond die werd uitgegraven voor deze constructie van Fenwick Iribarren Architects en Pattern Design: een duizelingwekkende 650.000 kubieke meter. De graafmachines wroetten tot 17 meter diep. Hierbij stuitten ze in februari 2016 onverwacht op zeldzame rotsblokken van 20 tot zelfs 30 miljoen jaar oud!
Welke wedstrijden worden er tijdens het WK 2022 gespeeld in dit stadion?
In het Education City Stadion kan je 8 van de 65 WK-matchen bekijken. Eerst zijn er 6 groepsfase wedstrijden. Deze gaan door op 22, 24, 26, 28 & 30 november 2022; en 2 december 2022. Op 6 december 2022 volgt de achtste finale met de winnaar van groep F en de tweede van groep E. De kwartfinale staat gepland voor 9 december 2022.
Wat gebeurt er met het stadion na het WK 2022?
Na het WK 2022 valt het Education City Stadion terug op een capaciteit van 20.000 zitjes. Deze stoeltjeshalvering moet het multifunctionele sportcomplex aantrekkelijker maken voor kleinschaligere sportieve en culturele evenementen.
De nationale damesploeg van Qatar mag het Educationstadion haar toekomstige thuisbasis noemen. Ook de sportteams van de omliggende universiteiten zullen de veelzijdige infrastructuur ten volle benutten. Er komt zelfs een nieuw schoolgebouw vlakbij het stadion. Voor de duizenden internationale studenten uit meer dan 50 landen wordt dit WK-stadion dé sportieve, sociale en culturele ontmoetingsplaats. Daarnaast krijgen diverse ngo’s die sport als hefboom gebruiken voor hun doelstellingen kantoorruimte in dit fonkelende stadion.
Wat maakt dit stadion zo bijzonder?
Het Education City Stadion staat ook wel bekend als de ‘Diamond in the Desert’. De verklaring achter dat koosnaampje moet je niet ver zoeken. De stadiongevel bestaat namelijk uit driehoeken die complexe diamantachtige geometrische patronen vormen. Deze uitwendige verfraaiing verandert ook nog eens van kleur naar gelang de stand van de zon.
De arena mengt de eeuwenoude islamitische architectuur met de nieuwste bouwtechnische snufjes. Zo ligt het speelveld onder het zeeniveau en laten geavanceerde koelsystemen je vergeten dat je wel degelijk in de bloedhete woestijn zit.
De Golfstaat beklemtoont ook graag het duurzame plaatje. 85% van de constructie bestaat uit regionale bouwmaterialen. 29% van het gebruikte materiaal is bovendien gerecycleerd. Het Global Sustainability Assessment System (GSAS) gaf het Education City Stadion daarom in mei 2019 als eerste voetbalstadion ter wereld een vijfsterrenbeoordeling. Daarmee doet de blinkende sporttempel het nóg beter dan het Khalifa International Stadion, dat in 2017 als eerste stadion een viersterrenclassificatie kreeg.
Tot slot is er de unieke locatie. Deze woestijndiamant ligt namelijk in de gelijknamige ‘Education City’. De ‘Qatar Foundation for Education, Science and Community Development’ heeft zijn hoofdkwartier in deze stad vol knappe koppen. In dit stadscentrum vind je voorts heel wat toonaangevende onderzoeksinstellingen, prestigieuze internationale universiteiten en scholen terug.