Inhoud
- 1 Alles over het Khalifa International Stadion
- 2 Het kloppende hart van Qatars sportcultuur
- 3 Welke wedstrijden kan je zien in het Khalifa International Stadion tijdens het WK 2022?
- 4 Wat is de capaciteit van het Khalifa International Stadion?
- 5 Wat gebeurt er met het Khalifa International Stadion na het WK 2022?
- 6 Wat maakt dit stadion zo bijzonder?
- 7 En wat met het ecologisch plaatje?
Alles over het Khalifa International Stadion
Van 21 november tot 18 december 2022 organiseert Qatar de FIFA World Cup. Over dit 22ste wereldkampioenschap voetbal vloeide sinds de toewijzing in 2010 al aardig wat inkt. De keuze voor het Arabische emiraat oogstte bakken kritiek. Critici hekelen dat het omstreden gastland het niet zo nauw neemt met mensenrechten. Ook het lokale snikhete woestijnklimaat nodigt nou niet bepaald uit voor een potje voetbal. Voor het eerst vindt het WK dan ook plaats in de winter. En dan is er nog de vermeende fraude.
Daartegenover staat de hypermoderne sportinfrastructuur. Het Perzisch schiereiland investeert naar verluidt 186 miljard euro in het wereldkampioenschap. Dat geld gaat o.a. naar algemene infrastructuurwerken en nieuwe exuberante stadions met peperdure airconditioning.
Qatars bekendste grasmat, het Khalifa International Stadion, kreeg daarbij een uitgebreide opknapbeurt. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over deze iconische voetbaltempel.
Het kloppende hart van Qatars sportcultuur
Het Khalifa International Stadion pronkt in de Qatarese stad Al-Rayyan, gelegen in de metropool Doha. Het is sinds de opening in 1975 de thuisbasis van het Qatarese nationale elftal. Hier veroverde Qatar in 1992 zijn eerste Golf Cup of Nations-beker. Maar ook in 1976, 2004 en 2019 leende de voetbalarena zijn grasmat uit voor de Arabische Golf Cup. Japan won er met 1-0 van Australië tijdens de finale het Aziatisch kampioenschap voetbal 2011. Bahrein pakte er zijn eerste titel in de Golf Cup of Nations 2019. Kortom: een plaats met geschiedenis.
Maar deze voetbaltempel verwelkomt ook andere sportdisciplines. Zo was het kersverse gerenoveerde stadion in 2006 decor voor de 15de Aziatische Spelen. In 2019 verwelkomde het na een tweede grootschalige make-over atleten uit 209 landen als gastlocatie voor het wereldkampioenschap atletiek.
Welke wedstrijden kan je zien in het Khalifa International Stadion tijdens het WK 2022?
Maar het grootste sportevenement moet nog komen. Tijdens het WK 2022 dingen 32 landen in 65 wedstrijden verspreid over 28 speeldagen mee naar ’s werelds belangrijkste voetbaltrofee.
Daarvan kan je 5 groepsfase wedstrijden zien in het Khalifastadion. Op 3 december 2022 kan je er de achtste finale tussen de winnaar van groep A tegen de tweede van groep B aanschouwen. Op 17 december 2022 volgt de troostfinale. De volgende dag wordt dé match om de gouden FIFA-wereldbeker beslist in het Lusail Stadion. Koester je wilde WK-plannen? Oefen dan nog even geduld uit. FIFA trekt pas op 1 april 2022 de WK-loting.
Wat is de capaciteit van het Khalifa International Stadion?
Bij zijn opening in 1975 telde het Khalifa International Stadion slechts 20.000 zeteltjes. Doorheen de jaren werd het sportcomplex gelukkig aanzienlijk vergroot. Het multifunctionele stadion kreeg in 1984 al een kleine renovatie. In 2003-2005 volgden de eerste grootschalige verbouwingen. Bij de Aziatische Spelen van 2006 was de capaciteit gegroeid tot 40.000 zitplaatsen. Na de WK-toewijzing in 2010 was het tijd voor een stevige renovatie en uitbreiding.
In de zomer van 2014 startten de werken. In mei 2017 zag de wereld tijdens een spectaculaire openingsceremonie en de finale van de Emir Cup het eindresultaat. De buitengevel kreeg een complete opfrisbeurt. Met zijn futuristische nieuwe façade schittert de sportarena meer dan ooit. Dat mag ook voor zijn geld. Het kostplaatje van deze renovatie tikte aan tot 82 miljoen euro. Tel daarbij de oorspronkelijke constructie in de jaren 70 en de uitbreiding van 2003 en je komt op een totaalbedrag van een slordige 250 miljoen euro.
Aanvankelijk mikten de Qatarezen op een capaciteit van 68.000 zitjes. Uiteindelijk werden het 45.416 stoeltjes. Ter vergelijking: het vereiste minimum voor een FIFA World Cup-stadion is 40.000. In het Lusail Stadion zullen 86.250 toeschouwers op 18 december 2022 de finale volgen.
Wat gebeurt er met het Khalifa International Stadion na het WK 2022?
Na de wereldkampioenschappen voetbal in Zuid-Afrika (2010) en Brazilië (2014) stonden verschillende stadions al snel te verkommeren. Ook over het aankomende WK klinken nu al verontrustende berichten. Gloednieuwe stadions zullen achteraf verkleind of deels afgebroken worden. Het Ras Abu Aboud Stadion in Doha gaat na het WK zelfs volledig tegen de grond. Een beetje wrang. Zeker als je bedenkt dat er duizenden gastarbeiders tijdens de controversiële constructie omkwamen.
Voor het Khalifastadion ziet de toekomst er gunstiger uit. Ook na 2022 zal het hier niet aan sportieve activiteiten ontbreken. Deze zelfverklaarde sportambassadeur van het Midden-Oosten blikt daarvoor fier terug op het verleden. Een loopbrug verbindt het stadion met het nieuwe ‘3-2-1 Qatar Olympic and Sports Museum’.
Tegelijkertijd kijkt Qatar meer dan ooit naar de toekomst. Zowel het stadion als het museum zijn onderdeel van de ‘Aspire Zone’. Zeg maar een futuristisch sportwalhalla. In de ‘Aspire Academy’ kneedt het Arabisch emiraat een nieuwe lichting sporttalenten. Aan de infrastructuur zal het alvast niet liggen. Denk aan een FIFA-geaccrediteerd sportmedisch ziekenhuis, onderzoeks- en trainingscentra, een luxueus watersportcomplex en ’s werelds grootste overdekte multifunctionele sportarena.
Wat maakt dit stadion zo bijzonder?
Van mijlenver spot je deze opmerkelijke arena al. Met zijn twee gigantische bogen – die op hun hoogste punt flirten met 100 meter – rijst het Khalifa International Stadion op in het Qatarese landschap. Het vernieuwd dak bedekt 70% van het sportcomplex. Het indrukwekkende ontwerp zorgt voor voldoende schaduw én garandeert tegelijkertijd genoeg daglicht.
Met schroeiende buitentemperaturen van 40 °C smeekt dit openluchtstadion om een doeltreffend airco. Het ingenieus koelwatersysteem reduceert het woestijnklimaat tot 23 °C op de grasmat. Naar gelang je zitplaats, geniet of transpireer je op de tribunes van 24 tot 28 °C.
En wat met het ecologisch plaatje?
Greta Thunberg mag gerust zijn. Met de ecologische voetafdruk zit het hier helemaal snor. Het Global Sustainability Assessment System (GSAS) gaf het Khalifa in 2017 als eerste stadion ter wereld een viersterrenclassificatie. Naast de intelligente energieverbruik reducerende koeltechnologie, onderscheidt deze arena zich o.a. met energie-efficiënte verlichtingssystemen en dito sanitair.